Vildas klövsjöfår, bevarande av dåtid i nutid för framtid.

Djuren som säljs vistas ute året runt och har därigenom givits möjligheten att bevara sitt naturliga betende.
Lammen säljs endast till dig med SE - nummer och som kommer att bedriva genbank. Djuren har MV-fri * status.

Vid leverans är djuren avmaskade, klippta, både klövar och päls.
Levereras lagom till avelssäsongen i oktober om inget annat bokas.

Jag är medlem i Föreningen Svenska Allmogefår (FSA) genbanksnummer 1698 och djuren säljs enligt deras riktlinjer & priser.

Fåren är registrerade i Elitlamm, ett dataprogram för avel, produktion och bevarande. Mina SE-nummer hos Jordbruksverket är 314609 och sommarbete 275125.
Viktigt att tänka på... omärkta får är inte tillåtet att sälja - inte heller att köpa.

* Maedi-visna (MV) är en virusorsakad smittsam sjukdom hos får. Besättningar med MV- fri status klassas som Maedi-visna fria och livdjur kan säljas med fri-status.

Ullupproret!
Det är dags att inse värdet av svensk ull. Ull - ett naturligt mirakel. Ingen forskning har ännu fått fram en fiber med ullens egenskaper! Det mesta (90%) av ullen slängs idag i Sverige och det känns oerhört, onödigt tråkigt. Ett så fantastiskt, inhemskt naturmaterial med så många bra egenskaper och så många användningsområden borde skattas högre! Jag startar nu Ullupproret! Vill du vara med?
Läs mer och gå till namninsamlingen... nu kör vi! https://www.skrivunder.com/ullupproret 

Aktuellt/Fårnytt

Välkommen att tinga lamm med högt MK-värde! Lamm finns från föräldrardjur i första kvartilen (Djur med MK-index 1 har den mest sällsynta genuppsättningen). Så ska du starta upp ny eller utöka din genbank har du nu ett gyllene tillfälle. Vill du se mer bilder på fåren och lammen, håll då muspekaren över Produkter & tjänster i huvudmenyn och klicka sedan på fårprodukter.

Fåren sommaren 2013.
Fåren sommaren 2015.
Vildas Bakmeisa och Vildas Örsnorra ( 3 dagar) med mamma Frida på utepremiär.

Jamska

Alla lamm som föds här får självklart jamska namn, roligt att föra bevarandet... in i ytterligare en dimension.
Vildas får tackar för förtroendet att få sälja lamm till nya hem/genbanker och hoppas att ni kommer att ha mycket nytta och glädje av era lamm/får. Varmt lycka till!


Tack till Bo Oscarsson som varit behjälplig med jamskan.

Till minne. Flora blev dödad av en varg januari 2015. Lammet på bilden, Vildas Skodda, född 2014 finns lyckligtvis kvar här och är ny avelstacka.